Rook inademen

In het nieuws komen regelmatig berichten over gewonde personen die bij brand rook hebben ingeademd.

De vraag die dan opkomt is, wat gebeurd er als je rook bij brand inademt? Op de site van Brandveilig.com vond ik een verklaring:

Medicus Roelf Breederveld onderstreept het gevaar van rook; “Door de goede brandwondengeneeskunde kunnen de meeste mensen ernstige brandwonden overleven, maar voor rookvergiftiging hebben we nog geen antwoord”.

Rook is om drie redenen gevaarlijk:

  • de hete lucht kan ervoor zorgen dat je binnenin – van mond tot stembanden – verbrandt;
  • het inademen van fijne roetdeeltjes kan ontstekingen in de luchtpijp en longen veroorzaken;
  • rook bevat twee zeer giftige ingrediënten: koolmonoxide en cyanide. Adem je die in, dan wordt de zuurstoftoevoer naar organen als hersenen, nieren en darmen uitgeschakeld en de stofwisseling in cellen platgelegd. Zelfs kort rook inademen kan dodelijk zijn.

De GGD Groningen heeft de relatie tussen blootstelling aan rook en negatieve gezondheidseffecten bij de bevolking en brandweerpersoneel wetenschappelijk aangetoond. Het onderzoek toonde ook aan dat het niet uitmaakt of iemand eenmalig aan een hoge dosis of meerdere keren aan een lagere dosis is blootgesteld. En dat het ook niet uitmaakt of de rook afkomstig is van een brand bij een bedrijf met gevaarlijke stoffen of van een ‘gewone’ brand. Rook is sneller en dodelijker dan vuur.

Meer informatie: www.watdoejijbijbrand.nl.

firemen-78111_640

Toelichting door Allegro Gebouwadvies:

Koolmonoxide ontstaat bij een tekort aan zuurstof tijdens een brand. Het vuur gaat smeulen en er komt veel rook vrij. Dit gebeurt vooral bij brand in een afgesloten ruimte. Als voorbeeld neem ik de chemische formule voor het verbranden van methaan (CH4).

Als er genoeg zuurstof (O2) aanwezig is dan ziet de formule er zo uit:

CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O.

Dus bij een volledig verbranding van methaan bestaan de restproducten uit kooldioxide en water. Tot zover geen probleem (behalve dat er CO2 ontstaat).

Als er te weinig zuurstof in de omgeving van de brand is, dan ziet de formule er zo uit:

2CH4 + 3O2 = 2CO + 4H2O.

Bij deze onvolledige verbranding ontstaat uit de verbranding van methaan, koolmonoxide en water. Dat is gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier. Maar zoals gezegd, is er meer gevaarlijk aan rook.

Cyanide (HCN) ontstaat door verbranding van wol, nylon, zijde en een aantal kunststoffen Bron: Handboek spoedeisende geneeskunde.

Als voorbeeld neem ik Nylon 6:

2C6H11NO2 + 13 O2 = 10 CO2 + 10 H2O + 2 HCN.

Nylon 6 smelt eerst bij brand als het een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 250 graden. Daarna treedt door invloed van zuurstof een chemische reactie op waarbij kooldioxide, water en cyanide ontstaan.

In de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 1 Deel 3: Toxische verbrandingsproducten, worden wel vijf verschillende kunststoffen onderscheiden aan de hand van de gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij verbranding:

a) chloorbevattende kunststoffen (PVC, Lindaan = C6H6Cl6),

b) stikstofbevattende kunststoffen (PUR, Ureumformaldehyde),

c) cyaangroepbevattende kunststoffen (PA, Nylon6)

d) fluorbevattende kunststoffen (Teflon),

e) overige kunststoffen.

Natuurlijk zijn er meer bronnen voor rook, zoals door het verbranden van autobanden, hout, verfsoorten en dergelijke. Het voert te ver om er in deze blog op in te gaan cheap priligy 60 mg.

Conclusie:

Allegro Gebouwadvies onderschrijft dat rook gevaarlijker is dan vlammen. Daarom is een brandveilige omgeving zo belangrijk.

Wilt u reageren op deze blog, dan kan dat met onderstaand contactformulier.

 


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.